Effekten af kalium for udbytte og kvalitet af stivelseskartofler

Effekten af kalium for udbytte og kvalitet af stivelseskartofler
Projektansvarlig

Resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside og stilles gratis til rådighed for alle parter.

Projektets formål er at forbedre økonomien i produktion af kartoffelstivelse ved at kunne tildele den økonomisk optimale kaliummængde.

Resume
Kalium er det næringsstof, som i kartofler optages i størst mængde. Kaliumindholdet i friske knolde udgør 0,4-0,5 procent, og den mængde kalium, som fjernes med kartoflerne, udgør ca. 300 kg K ved et udbytteniveau på 600 hkg stivelseskartofler. Ifølge normerne for stivelseskartofler (Videncentret for Landbrug) skal der derfor gødes med 130 kg kalium ved et kalital på 6. I praksis tildeles imidlertid en højere mængde kalium, specielt på de sandede jorder, og et stigende antal marker eftergødskes med en flydende kaliumgødning helt hen i august måned. I tidligere landsforsøg er der ikke taget hensyn til kalitallene ved tildeling af kalium. I denne forsøgsserie vil der i hver forsøgsmark blive udtaget en jordprøve forud for lægning, som vil blive testet for kaliumindhold. Med udgangspunkt i kalitallet og den anbefalede kaliumtilførsel vil der blive tilført ekstra 25 kg, 50 kg eller 75 kg K.

Effekten af kalium for udbytte og kvalitet af stivelseskartofler

Oversigt over forsøg i projektet: Effekten af kalium for udbytte og kvalitet af stivelseskartofler.

Oversigten 2014 - Kartofler

Afsnit fra Oversigt over Landsforsøgene 2014.